Witte toetsen
Met deze service kom ik de pianotoetsen ophalen en ga ik de toetsen individueel schuren en polijsten. Hierdoor worden ze weer stralend wit en krasvrij. Ik zorg ook dat de lijmverbinding tussen de toets en het beleg weer een stevige verlijming heeft en dus geen bijgeluiden veroorzaakt.
Waarom?
Het is u vast weleens opgevallen dat de witte toetsen bij een piano niet meer zo wit zijn als voorheen. De piano oogt en is hierdoor gelijk een stuk minder “fris”.
Er zijn meerdere factoren waardoor de toetsen “geel-achtig” uitslaan. De belangrijkste factor is rookaanslag, zoals ook op een plafond te zien is. De toetsen van de piano worden vaak niet meegenomen in de schoonmaak van het huishouden. Hiernaast zorgt ook het bespelen van de piano voor het vergelen van de toetsen. Gedurende het spelen komt er viezigheid van de handen, nagels, neus, mond, oren en haren terecht op de toetsen. Dit zijn niet zaken waar u in eerste instantie aan denkt, maar hebben zeker invloed op het ontstaan van gele aanslag op de toetsen.
Eigenlijk is het “toetsenbord” van de piano te vergelijken met het toetsenbord van een computer. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat op een gemiddeld toetsenbord van de computer zo’n 33.000 bacteriën leven per vierkante centimeter. Vergelijk het eens met een toiletbril: op dezelfde oppervlakte wonen daar ‘slechts’ 130 bacteriën. Het is dus sterk aan te raden om de pianotoetsen regelmatig even schoon te maken met een vochtige doek.