Piano stemmen met passie voor het vak

Een piano stemmen is geen gemakkelijke opgave. Iedere piano of vleugel is weer een ander instrument. De stemming voor de piano is dan ook bij ieder instrument anders. Om het instrument goed tot zijn recht te laten komen, is er veel aandacht nodig. De juiste stemming bij de juiste klankkleur, de comprimés en uiteraard het eindresultaat. Het instrument moet weer klinken als muziek in de oren.

Wat is piano stemmen?

Het stemmen van een piano is technisch gezien; de snaren op de juiste spanning zetten. Door de snaren de juiste spanning te geven, gaan ze in een x-aantal hertz trillen, dit is de toon. Per toets zijn er 3 snaren waar de hamer tegenaan slaat. Als er een verschil zit tussen deze 3 snaren (ze hebben dus niet alle 3 prècies hetzelfde aantal hertz) dan is dit al gauw hoorbaar en klinkt het afwijkend. Maar ook de intervallen zijn belangrijk. De intervallen zijn onderling ook nog aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld een octaaf, dat veel wordt gebruikt in alle muziekgenre’s. Als het octaaf niet rein gestemd is, dan gaat de piano “rommelig” klinken. Het is dus eigenlijk een klankpuzzel met 220 snaren.

Waarom is een piano niet rein?

Het probleem is dat een piano eigenlijk 36 zwarte toetsen mist. Bijvoorbeeld tussen de C en de D bevind zich een zwarte toets. Dit is een Cis maar ook een Des. Dat is gek, want het zijn dus 2 verschillende noten? De 2 tonen moeten dus samen de zwarte toets moeten “delen”. Het is 50% een Cis en voor 50% een Des. Een piano wordt dus gestemd dmv. kwinten, die allemaal een lichte zweving hebben.

Waardoor ontstemt een piano?

Een piano ontstemt door verschillende factoren. Uiteraard de verschillen in luchtvochtigheid. Een verwarming geeft een ruimte een drogere lucht. Vervolgens in de nacht gaat de verwarming uit en word het weer vochtiger in de lucht. Het hout in de piano reageert hier ook op. De snaren zijn zo nauwkeurig afgesteld dat een klein verschil in de luchtvochtigheid al gevolgen heeft. Maar ook de intensiteit van het gebruik of bijvoorbeeld lossere stempennen hebben invloed. Het piano stemmen is eigenlijk preventief bedoelt zodat de piano niet ontstemt raakt. Een ontstemde piano is vaktechnisch gezien eigenlijk al “te laat”.

Hoevaak moet een piano gestemd worden?

Om de 2 seizoenen is het advies dat gegeven wordt. Dit komt door de veranderingen in de luchtvochtigheid en de temperatuursverschillen. Het hout gaat hierdoor werken, het zet uit of krimpt. De snaren krijgen dus minder spanning of juist meer spanning, waardoor de piano ontstemt raakt. Ik geef het advies om uw piano 2x per jaar te laten stemmen. Een optimaal stemresultaat is ook alleen mogelijk als het verschil in spanning niet te groot is. Bij een te groot verschil zakt de spanning van de snaar sneller omlaag en ontstemt de piano dus sneller. Soms is het noodzakelijk om de piano gelijk 2 keer te stemmen, omdat de spanning alweer weg zakt tijdens de 1e stemming.

Hoe lang duurt een stemming?

Het stemmen van de piano duurt 60 tot 90 minuten. Soms iets korter omdat de piano goed te stemmen is, en soms wat langer als het bijvoorbeeld een oude piano is en de snaren niet gelijk op spanning blijven. Daarnaast maak ik ondertussen ook kleine aanpassingen aan de afregeling van het mechaniek als dit nodig is, ook hierdoor kan de duur dus soms wat variëren. Ik laat de piano pas achter als ik 100% tevreden erover ben.

Piano stemmen na een verhuizing?

Een verhuizing van een piano heeft veel invloed op de stemming. De piano komt in een nieuwe ruimte met een nieuw klimaat. En natuurlijk het transport zelf heeft invloed. Het is verstandig om de piano eerst 4 tot 6 weken te laten wennen aan de nieuwe ruimte. De piano moet eerst weer stabiliseren voordat het gestemd kan worden. Ook in het mechaniek zijn er soms kleine verschillen ontstaan door een verhuizing. De onderdelen in het mechaniek zijn erg fijn afgesteld, soms is een verschil van 1mm al enorm voelbaar in de speelaard. Met een stembeurt zorg ik er voor dat ook het mechaniek er weer strak bij staat.

Piano stemmen

U heeft de keuze uit 3 pakketten bij The Pianomaker. Een enkele stembeurt, een abonnement of een onderhoudsbeurt.

Klik hier voor andere services.

*alle prijzen zijn incl. 21% BTW en voorrijkosten
 • Pakket A
 • € 125
 • 2 stembeurten per jaar
 • Aanrader voor lang niet-gestemde piano's
 • Een optimaal resultaat! (concertstemming)
 • Korting!?
 • Vraag aan
 • Pakket C
 • € 150
 • Stembeurt + afregeling
 • Het mechaniek wordt geoptimaliseerd
 • Incl. volledige stembeurt
 • Tijdsduur: 120 - 180 min
 • Vraag aan

Alles over snaren

Aantal

Een piano heeft 88 toetsen, maar toch zitten er ongeveer 120 snaren in een piano. Er is één snaar per toets in de lage bassen en twee snaren per toets in de bovenste bassen. In het midden- en bovenregister zijn het 3 snaren per toets. Alle 120 snaren worden gestemd bij een stembeurt. Wist je dat een vleugel precies hetzelfde snaren-systeem heeft?

Soorten

De snaren hebben een verloop van dikte en lengte. In het hoge register zijn de snaren kort en dun. De snaren worden steeds langer en dikker naar het midden toe. In de bassen zijn de snaren omwonden met koper. Dit geeft dus een extra dikte aan de snaar. Ook geeft het koper de snaar meer diepte en is hierdoor ook lager te stemmen.

Bevestiging

De snaren zijn bevestigd aan een stem-pen en een aanhangstift. De stempennen zitten bevestigd in een zogeheten stemblok. Dit is een stuk, gelaagd hout. Vervolgens loopt de snaar naar beneden over een kam (die weer bevestigd zit aan de zangbodem). Uiteindelijk vind de snaar zijn bevestiging aan een aanhangstift. Een stalen pin, bevestigd aan het frame.